Indien – Opskrifter

Varm linse suppe:

Ingredienser:

1 1/4 dl brune linser Røde eller gule linser kan også bruges. De skal ikke koge så længe

1 l vand

1 mellem stort løg, finthakket

1/2 tsk. revet ingefær

2 spsk. olie

1 stor kartoffel i små tern

2 store hakkede tomater

2 tsk. stødt koriander

1 tsk. stødt spidskommen

1/2 tsk. gurkemeje

1/2 tsk. hakket tørret chili

2 spsk. kokosmel

1-3 spsk. tamarind koncentrat

150 g fintsnittet hvidkål

1 spsk. hakket korinder- eller mynteblade.

1: Skyl linserne i koldt vand, fjern de beskadigede og dem der flyder oven på.

2: Kog linserne i vand i ca. 20 min, til de er møre. Afdryp dem.

3: Svits løg og ingefær i olie, til de er mørke brune.

Tilsæt kartofler og tomater, svits yderligere i ca. 50 min.

Tilsæt krydderier og kokosmel, svits 2-3 min.

4: Tilsæt linserne og 1 l vand samt peber. Bring suppen i kog.

Suppen koger til linser og kartofler begynder at koge ud.

Smag til med tamarind og finsnittet kål.

Koger til kålet er møre.

5: Serverer med hakket koriander- eller mynteblade.

Løg-beignets:

Ingredienser:

4 store løg

4 fed hvidløg

2 dl kikærtemel

1 1/4 dl hvedemel

1 æg

1 1/2 tsk. natron

1 tsk. chilipulver. Evt. sød paprika, hvis det ikke skal være stærk

olie til stegning

vand

1: Løgene skæres i meget tynde skiver.

Hvidløg hakkes fint.

2: Hvede- og kikærtemel blandes med de sidste ingredienser.

Tilsæt nok vand til en glat cremagtig dej.

Kom løg og hvidløg i dejen.

3: Varm ca. 2 cm. olie i en pande.

Dejen afsættes med en spiseske på panden og presses let med skeen.

Steges på begge sider, til de er gyldenbrune og gennemstegt.

Afdryppes på fedtsugende papir.

4: Serveres varme med chilisauce eller stærk mangochutney.

Tandoori kyllingekebab:

Ingredienser:

500 g kyllingebryst uden skind.

1 1/4 dl yoghurt naturel

1/2 tsk. presset hvidløg

1 spsk. tandoori- eller Vindaloo pasta

2 spsk. smeltet smør

2 små limefrugter

1 1/2 tsk. gram masala

1: Skær kyllingkødet i tern på ca. 3 cm.

Sæt dem på olierede spyd, 3-4 stk. på hver.

Læg dem tæt i et fladt fad.

2: Rør yoghurt, hvidløg og tandori- eller Vindaloo pasta godt sammen.

Fordel det jævnt over kødet.

Dæk det med film og marineres 4-5 timer.

Husk at vend det flere gange.

3: For en bradepande med alu-folie, som pensles med olie.

Læg spydene i den, sæt panden under grillen til overfladen får brune pletter og kødet er

mørt.

Ca. 4 min. på hver side.

Når spydene vendes, pensles det med smør.

4: Spises sammen med hvide ris og lime både.

Drys med masala.

Curry med svinekød:

Ingredienser:

1 kg svinekød evt. okse eller and

2-4 spsk. Vindaloo pasta

1 mellem stort løg

2 tsk. presset hvidløg

3 kardemommekapsler

2 tsk. finthakket ingefær

2 laurbærblade

1 1/4 dl yoghurt naturel

1: Skær kødet i tern, ca. 3 cm og læg det i en skål.

2: Bland Vindaloo pastaen med kødet og læg film over.

Marinér dette i 24 timer.

Husk at vende det mange gange.

3: Snit løg i skiver og svits dem brune i olie.

Tilsæt ingefær, kardemomme, laurbærblade og svits det hurtigt.

Tilsæt kødet og brun det godt.

Hæld yoghurt i, varm det igennem og hæld vand ved, så det næsten dækker.

4: Reducér varmen, læg låg på og lad kødet simre i 1 time.

Fjern løget og kog videre, til kødet er mørt og saucen begynder at jævne.

Retten må ikke koge, hvis der anvendes yoghurt, da den vil skille.

Oksekød madras:

Ingredienser:

1 kg skært oksekød

3-5 spsk. Vindaloo pasta

1 stort løg

1 1/4 dl olie

2 spsk. ristede mandelflager

1: Skær kødet ud i stykker.

Bland pasten og kødet sammen.

2: Hak kødet fint og svits det i olie til det er mørkt.

Kødet tilsættes og brunes.

3: Hæld vand ved så det dækker.

Læg låg på. Kødet koger ca. 40 min.

Tag låget af og kog videre indtil det er mørt og saucen kogt ind.

4: Garneres med ristede mandler.

Krydret ris og linser:

Ingredienser:

1 1/4 dl brune linser, opblødes i 1 time

1 stort finthakket løg

1/2 tsk. presset hvidløg

1 tsk. revet ingefær

1 frisk grøn chili, finthakket uden kerner

4 spsk. olie

1 stang kanel

2 nelliker

1 laurbærblad

1/2 tsk. gurkemeje

1 tsk. salt

2 1/2 dl ris, opblødet 1 time

1 1/4 dl røde linser

2 spsk. hakkede forårsløg

1: Afdryp de brune linser, dæk dem med kogende vand.

Koges i 15 min. til de begynder at blive bløde.

Dryp dem af.

2: Svits løg, hvidløg, ingefær og chili bløde og let gyldne i olie.

Tilsæt kanel, kryddernelliker, laurbærblade og gurkemeje.

Svitses i 2 min. under omrøring.

3: Tilsæt de afdryppede ris og brune og røde linser, rør godt rundt.

Hæld vand ved så det står 3 cm over ris og linser.

Bring det i kog, dæmp varmen og kog retten ved lav varme i 10 min til væden er absorberet.

4: Rør hakket forårsløg i. Fjern kanelstangen inden servering.

Lammekebab:

Ingredienser:

500 g hakket lamme kød

2 spsk. yoghurt naturel

3 tsk garam masala

1/2 tsk presset hvidløg

1/2 tsk revet ingefær

1/4 tsk stødt kardemomme

1 knivsspids stødt nellike

1/2 tsk sort peber

1 tsk tørret mynte

2 spsk. smeltet smør

1 spsk. eddike

1 spsk. sukker

2 små løg skåret i skiver

1 limefrugt skåret i skiver

1: Kom lammekødet i en foodprocessor sammen med ingredienserne fra youghurt til mynte.

Blend det til en glat fars.

2: Form farsen til valnødde-store kugler. Sæt 3 på hver spyd.

3: spyddene pensles med olie og grilles i ovnen eller over trækul til de er gennemstegte og brune.

Ca. 5-6 min.

4: Sukker røres ud i eddike, det skal give en sød sur smag, tilsæt løgene, rør med fingerne til løgene er bløde.

5: Servér kebab sammen med ris, garneret med løgringe og limeskiverne.

Lammekøle med krydderier:

Ingredienser:

1 lammekølle, ca. 2 kg

1 spsk. citronsaft

sort peber fra kværn

1 helt hvidløg med skræl

2 spsk. smør

1 1/2 spsk. stødt koriander

2 tsk stødt spidskommen

2 stænger kanel.

2 kryddernelliker

4 laurbærblade

1 tsk chili pulver

4 kardemommekapsler let knust

3 3/4 dl vand

1 1/4 dl piskefløde eller yoghurt naturel

1: Lammekøllen pudses  af og gnides med citronsaft og peber.

Evt. skær benet ud og fyld op med mandelflager og abrikoser.

Læg den i en bradepande med de hele hvidløg og smør.

Steg den ved 180 grader i ca. 50 min. til hvidløgene er bløde.

2. Klem hvidløgsfedene ud af skallerne. Mos dem og fordel dem jævnt over lammekøllen.

Drys koriander og spidskommen ud over. Læg kanelstænger, nelliker, laurbærblade, chilipulver samt kardemomme i bradepanden.

3: Steg køllen i yderligere 50 min. til den er gennemstegt. Dryppes undervejs med stegeskyen.

Tag stegen ud og lad den hvile i 15 min inden den skæres ud.

4: Hæld vand i bradepanden og rør godt rundt.

Hæld det i en gryde og kog det ved kraftig varme, til saucen jævner.

Tag de hele krydderier op, smag saucen til.

Tilsæt fløde eller yoghurt og varm den igennem.

Hæl evt. saucen over kødet.

Krydrede samosa:

Ingredienser:

1 pakke forårsrulle dej

2 store kartofler

1 1/4 dl ærter

1 spsk. hel koriander

1 1/2 tsk hel spidskommen

1 tsk tørret chili,hakket

1 spsk. citronsaft

2 spsk. koriander- eller mynteblade, hakket

Olie til stegning

1: Optø dejen og læg et fugtigt klæde over, så de ikke tørrer ud.

2: Skræl kartoflerne og skær dem ud i små tern.

Koges møre i vand og afdryppes. Ærterne koges møre og afdryppes.

3: Rist koriander og spidskommen på en tør pande for jævn varme. De skal lugte meget aromatiske. Tilsæt chili og rist dem kort.
Det hele stødes til et fint pulver i en morter.

4: Bland kartofler, ærter, krydderier, citronsaft og koriander blade.

5: Dejen skilles og skæres i strimler, ca. 4 cm brede.

6: Læg en stor tsk fyld på den ene ende og fold dejen diagonalt over.

Fyldet pakkes ind i en trekant. Fugt enderne med æggehvide til at lukke.

7: Steg dem til de er gylden brune og afdryp dem.

Servers varme med tamarindsauce, eller sødchilisauce.

Me Kong Vejle – Asiatisk Købmand