Kina – Opskrifter

Stegte Kinesiske svampe:

Ingredienser:

50 g tørrede kinesiske svampe

2 spsk. kinesiske mørk sojasauce

1 spsk. sukker

1 tsk. sesamolie

3 spsk. jordnøddeolie

4 små skalotte- eller forårsløg til pynt

1. Hæl svampene ned i en skål kogende vand. De skal ligge i blød i ca. 30 min. Fjern stilken. Pres væsken ud af dem over skålen.
Si væsken og hæl 300ml af det i en skål.

2. Tilsæt sojasauce, sukker og sesam olie. Rør rundt indtil sukkeret er opløst.

3. Opvarm olie i en pande og tilsæt svampene. Steg dem i 4 min.

4. Tilsæt væsken og bring det i kog. reducér varmen og lad det simre i 30 min. Væsken skulle fordampe og opsuges af svampene.
Overfør retten til et fad og pynt med løgene. Serveres som en sideret til f.eks. omelet eller koldt som forret.

Stegte rejer med østers sauce:

Ingredienser:

16-20 store kinarejer

2 spsk. jordnøddeolie

2 fede, pillede hvidløg

2 friske ingefær i skiver (2 cm pr. stk.)

2 spsk. kinesisk risvin eller sherry

1 1/2 tsk. mel

1. Pil rejerne og aftør dem.

2. Opvarm olien i en pande og steg ingefær og hvidløg indtil de er gyldne.

3. Fjern hvidløg og ingefær fra panden, tilsæt rejer og steg dem indtil de ændrer farve.

4: Tilsæt østerssauce, risvin og 200 ml kogende vand.

Retten koger stille i 1 min.

5. Bland mel med 1 1/2 spsk. koldt vand. Skub rejerne til side og hæl jævningen i. Rør godt indtil saucen bliver tyk.

Bland rejerne sammen med saucen og servér.

Indpakket kylling i rispapir eller dej:

Ingredienser:

575 g benløs, afskindet kyllingebryst

1 spsk. sojasauce

1 tsk. østerssauce

2 tsk. sesamolie

2 tsk. risvin eller sherry

1 tsk. sukker

2 tsk. frisk revet ingefær

1 pk. rispapir eller dej

Olie til stegning

1. Aftør kødet med køkkenrulle. Skær det ud i 5 cm. striber.

2. Bland sojasauce, østersauce, sesamolie, risvin eller sherry, sukker og ingefær i en skål.

3. Hæl blandingen over kylling stykkerne og kødet står i 30 min. Vend kødet en gang i mellem.

4. Læg 12 stykker rispapir/dej ud, læg noget af blandingen ud på hver af siderne.

5. Fold siderne som en konvolut rundt om kødet. Fugt enderne og luk dem sammen.

6. Opvarm olien indtil den er meget varm. Steg 4-5 stykker ad gangen indtil de er gyldne. Fjern dem fra olien og afdryp dem.

Oksekød med svampe og løg:

Ingredienser:

6-8 tørrede kinesiske svampe

350 g oksekød

Knivspids 5 krydderi

1/2 tsk. salt

1 fed, knust hvidløg

1/2 tsk. frisk revet ingefær

4 små løg

2-3 spsk. jordnøddeolie

2 spsk. kinesisk mørk sojasauce

1 spsk. kinesisk lys sojasauce

1 tsk. sukker

200 ml oksebouillon

1 tsk. mel

3-4 hakket skalotte- eller forårsløg

1: Læg svampene ned i en skål med så meget kogende vand at det dækker. Svampene står i blød i 30 min.

Fjern stilken og skær svampene ud i små striber.

2. Aftør kødet med papir. Skær det ud i striber, derefter ud i stykker.

3. Hæl kødet i en skål og tisæt 5 krydderi, salt, hvidløg og ingefær. Rør godt og kødet står i 15 min.

4. Pil løgene og skær dem ud i 8 segmenter. Skil lagene fra hinanden.

5. Opvarm olien i en pande, tilsæt løg og steg dem indtil de er bløde.

6. Tilsæt de kinesiske svampe og steg indtil løgene er begyndt at få en gylden farve.

7. Tilsæt sojasauce, sukker og bouillon. Rør godt og bring det i kog.

8. Bland mel og 2 spsk. koldt vand og hæl jævningen ned i panden, rør indtil saucen begynder at blive tyk.

Retten koger et par ekstra minutter.

9. Overfør retten til et varmt fad og drys skalotte- eller forårsløg over.

Risnudler med oksekød og bønner:

Ingredienser:

225 g risnudler

350 g øksekød

350 g lange bønner

2 spsk. jordnøddeolie

1 spsk. sesamolie

1 fed, hakket hvidløg

1/2 tsk. frisk revet ingefær

150 ml oksebouillon

lidt salt

2 spsk. sojasauce

1. Kog risnudlerne efter anvisningen på pakken. Afdryppes godt. Skær dem ud i 5-7 cm længde.

2. Skær kødet ud i striber.

3. Trim bønnerne og skær dem ud i 5 cm længde.

4. Opvarm olien i en pande og steg bønnerne i 2 min. Fjern dem fra panden, men hold dem varme.

5. Steg hvidløg og ingefær i den resterende olie i 30 sek.

6. Tilsæt kødet og steg det indtil kødet ændrer farve. Skub kødet til side.

7. Hæl bouillon, salt og sojasauce i. Rør godt. Tilsæt risnudlerne og retten koger stille i 1-2 min.

8. Tilsæt kødet og bønnerne, retten koger til det er meget varmt.

Sur/sød svinekød med peber og ananas:

Ingredienser:

2 store røde/grønne peberfrugter.

4 små løg

6 skiver ananas. Godt afdryppet.

2 stk chili, fjern frøene. Kan undværes hvis det ikke skal være stærkt.

450 g kød. Snittet ud i 1,5 cm. stykker. Man kan selv vælge kødet.

5 spsk. jordnøddeolie.

2 tsk revet ingefær

2 fed, knust ingefær.

2 spsk. kinesisk lys sojasauce

1 spsk. kinesisk mørk sojasauce.

2 spsk. kinesisk risvin eller sherry.

1 spsk. kinesisk blommesauce

2-3 spsk. hvid riseddike

3 spsk. sukker.

300 ml varm kyllingebouillon.

salt.

1-2 spsk sesamolie.

1: Skær peberne ud i små stykker.

2: Skær hvert løg ud i 8 stk og skil lagene fra hinanden.

3: Skær ananas ud i små stykker.

4: Snit chili ud i meget små stykker.

5: Aftør kødet med papir.

6: Opvarm jordnødde olien i en pande og steg kødet på alle sider indtil det er lyse brun.

7: Tilsæt løg og steg indtil de er bløde. Rør pepper, chili, ananas, ingefær og hvidløg i, steg ca. 30 sek.

8: Rør soja sauce, vin, blomme sauce, eddike og sukker i.

9: Tilsæt bouillon, bring det i kog og rettten simmer i 5 min.

10: Bland mel sammen med 1 spsk vand. Skub kødet og grønsagerne til side. Rør jævningen i.
Kog, rør rundt indtil saucen begynder at blive tyk.

11: Smag til med salt og bring saucen i kog. Bland kød, grønsager sammen med saucen og retten simmer 2-3 min.

12: Rør sesamolie i og servér.

Chow mein:

Ingredienser:

4-6 blokke ægnudler med rejesmag. Man kan også bruge andre ægnudler eller risnudler

4-6 spsk jordnøddeolie

1 fed, hakket hvidløg

1/2 tsk revet ingefær

225 g svitset svinekød i striber

225 g kylling bryst i striber

225 g hvidkål, snitte ud tynde striber

125 g vsket, afdrybbet bønnespier

8 forårsløg ståret ud i 4-5 cm stk.

1 ds. bambusskud skiver

150 ml bouillon

2 spsk. kinesisk sojasauce

2 tsk mel

1: Opblød nudlerne i varmt vand. Når de er bløde afdryppes de.

2: Opvarm 2-3 spsk. olie i en pande. Steg nudler ved moderat varme indtil de er gyldne. Hold dem varme.

3. Opvarm 2-3 spsk. olie igen og steg hvidløg og ingefær i ca. 10 sek.

4. Tilsæt alt kødet og grøntsagerne. Steg retten i 2 min.

5: Skub ingredienserne til side. Hæl bouillon og sojasauce i panden og bring det i kog.

6: Bland mel med 2 spsk vand. Hæl jævningen i panden, rør rundt indtil saucen begynder at blive tyk.

7: Bland kød og grøntsagerne sammen med saucen.

8: Hæl saucen over nudlerne og servér.

Oksekød med 5 krydderi sauce:

Ingredienser:

350 g oksekød

1 fed knust hvidløg

1/2 tsk salt

1/2 tsk frisk revet ingefær

1 spsk. mørk kinesisk sojasauce

1 tsk sukker

knivspids 5 krydderi

1-2 spsk. jordnøddeolie

150 ml oksebouilon

1 tsk mel

1: Aftør kødet. Skær det ud i tynde stykker.

2: Bland hvidløg, salt, ingefær, sojasauce, sukker og 5 krydderi sammen. Rør indtil sukkeret er opløst.

3: Tilsæt kødet i marinaden og lad det stå i 10-20 min.

4: Opvarm olien i en pande og hæl blandingen ned i. Kødet steger i 2 min. indtil det har ændret farve.

5. Tilsæt bouillon og bring det i kog.

6: Bland mel med 1 spsk. vand og hæl jævningen ned i panden. Rør rundt indtil saucen begynder at blive tyk.

7. Serveres straks med Jasmin ris eller ægnudler.

Kylling med bambusskud:

Ingredienser:

450 g kyllingebryst.

1 æggehvide

1 spsk. mel

2 spsk. kinesisk lys sojasauce.

2 spsk. kinesisk mørk sojasauce

200 ml jordnøddeolie

2 spsk. smør

225 g afdryppet bambusskud i skiver

1 spsk. frisk revet ingefær

knivspids 5 krydderi.

salt

peber

5 spsk. kyllingebouillon

1: Aftør kødet. Snit det meget fint, skær så kødet ud i striber som en tændstik.

2: Pisk æggene let sammen med mel og sojasauce. Rør indtil det er jævnt. Tilsæt kødet.

3: Opvarm olien i en pande. Læg kødet i og steg det.

Pas på at kødet ikke hænger sammen. Efter ca. 1 1/2 min. fjernes kødet fra panden. Afdryp det over panden i en si.

4: Fjern olien fra panden og opvarm smørret. Tilsæt bambusskud, ingefær og drys 5 krydderi over.

Smag til med salt og peber. Rør godt og tilsæt kyllingebouillon.

5: Bring det i kog, tilsæt kødet og rør. Når det er godt varmt serveres det.

Sur og stærk suppe:

Ingredienser:

4 tørrede svampe

2 skiver tofu (bønnemasse) eller 1 ds.

125 g bambusskud

125 g svinekød (eller andet kød)

1 l hønsebouillon

1 tsk salt

1 spsk kinesisk sojasauce

1 knivspids hvid peber

1 knivsids chilipulver eller par dråber chilisauce (kan undlades)

2 spsk. lys riseddike

2 spsk. maizenamel

3 spsk. vand

1 æg

2 tsk sesamolie

1 tyndt forårsløg

1: Læg svampene i blød i ca. 30 min. Hæl vandet fra. Skær de seje stilke af.

Skær svampene ud i tynde strimler.

2: Hæld vandet fra bambusskuddene og skyl dem samt tofuen.

Snit dem ud i strimler som svampene.

3: Skær evt. fedt fra. Snit kødet ud i tynde strimler på ca. 4-5 cm.

4: Snit forårsløgne.

5: Bland bouillon, salt, soja, svampe, bambusskud og kød i en gryde og bring det i kog.

Lad det koge i 3 min.

6. Tilsæt tofu, peber, chili og eddike. Kog det op igen.

7: Bland mel med 3 spsk vand og rør jævningen i.

8: Pisk æg og hæl lidt af suppen i, rør, hæl det hele tilbage i suppen.

Serveres varmt.

Me Kong Vejle – Asiatisk Købmand